9/16/2011

Qui mana a Espanya?

  
  
  
Aquest tema m'enfada bastant. Per què Rubalcaba, que ni siquiera està al Gobierno és la persona que més remena les cireres, com si fos no se sap qui? Duran Lleida ho expressa molt bé.

Utilitzo expressament el verb “manar”, malgrat que habitualment utilitzo “governar” i, a més, recrimino a qui fa ús del “manar”. Què voleu que us hi digui: no m’agrada “manar” perquè trobo aquest verb com més impositiu. Avui, però, faig una excepció perquè, pel que intentaré explicar, em sembla molt més escaient.

El president del govern d’Espanya és oficialment Rodriguez Zapatero. Però governa realment? Governa algú? O no governa ningú i, en canvi, sí que mana algú, però en qualsevol cas no el president del govern?

Veiem! Fa un parell de setmanes vam fer una reforma exprés de la Constitució, i se’ns va dir clarament que es feia perquè ens ho demanava -o més ben dit, ho exigia- el Banc Central Europeu, la Sra Merkel i, en certa mesura, Sarkozy. És a dir, tot un Estat sobirà pren una decisió tan important perquè ho mana la senyora Merkel. Per cert, no ha servit de res per calmar els mercats: l’Ibex -llevat d’avui- ha anat baixant i la prima de risc ha passat, des que el PSOE i el PP van presentar la reforma, de 276 punts bàsics a 359.

El govern de Rodríguez Zapatero s’havia compromès públicament i solemnement a tramitar com a projecte de llei una reforma estructural important com la de la negociació col·lectiva. Ah!, però el candidat Pérez Rubalcaba demana al govern que ho bloquegi perquè no vol disgustar els sindicats i perdre vots per l’esquerra. Per tant, no es tramita la negociació col·lectiva perquè així ho “mana” Pérez Rubalcaba. Perquè governar no és, doncs ell ja no forma part del govern.

Un darrer exemple: el president del govern diu públicament que no recuperarà l’impost de Patrimoni. Ah!, però surt el candidat Pérez Rubalcaba i diu “li he demanat a José Luis que recuperi l ‘impost de patrimoni” i contra el que s’havia compromès es diu que el proper Consell de Ministres el recuperarà. És a dir que Perez Rubalcaba torna a “manar”

Vaja que “manar”, mana la Sr Merkel o el Sr Pérez Rubalcaba, però governar no governa ningú.