1/21/2011

El progressisme de la ministra Pajín

  
    
 
Article de Duran Lleida al seu blog sobre la beneiteria de la ministra Pajín de posar sobre la taula  retirar les subvencions a l'escola concertada diferenciada. Jo també estic per la llibertat. El copio a continuació.

"D’entrada, torno a recordar que sóc catòlic, però que ni he estat ni seré de l’Opus. Tinc tot el respecte per a tothom, però si m’hagués d’identificar, em sentiria més a prop de la Comunitat de Sant Egidi. En iniciar així aquest comentari, algú deurà pensar que començo a la defensiva, i que això té una lectura negativa. Respecto els qui creguin això, però si ho faig així és perquè la qüestió que tractaré afecta bàsicament -avui per avui- escoles de l’Opus, i perquè quan defenso alguna idea que té a veure amb la religió, el simplisme d’alguns blogaires els ha portat a dir “Vostè és de l’Opus, oi?”. Doncs no, però sense ser-ho defenso la llibertat, també la de l’Opus, i la dels pares que decideixen dur els seus fills a escoles concertades d’aquesta institució.

El comentari ve arran del projecte de llei de la ministra Pajín sobre discriminació. Les intencions de la ministra són que els col·legis que facin ensenyament diferenciat, els que escolaritzin les noies i els nois per separat, no podran rebre el concert, és a dir l’ajut -que no garanteix la gratuïtat i, per tant ,el dret constitucional de la llibertat dels pares per triar escola, perquè si per anar a la concertada s’ha de pagar una part del cost no es pot triar lliurement. Això ho fan fonamentalment –ho reitero, avui per avui- els col·legis de l’Obra. Doncs bé, un cop centrat el motiu del comentari, he de dir que no hi estic d’acord per diverses raons.

Primera: el conveni relatiu a la lluita contra les discriminacions en l’esfera de l’ensenyament de 14 de desembre de la UNESCO i el conveni sobre la discriminació cap a la dona de 18 de desembre de 1979 de l’ONU -subscrits per l’Estat espanyol- no consideren discriminatòria la creació o el manteniment de sistemes o establiment d’ensenyament separats per als alumnes de sexe masculí i per als de femení, sempre que ofereixin facilitats equivalents d’accés a l’ensenyament, disposin d’un personal docent igualment qualificat, així com de locals escolars i d’un equip d’igual qualitat i permetin seguir els mateixos programes d’estudi o equivalents.

Segona: aquesta mesura és, a més, contrària a la Constitució perquè limita el dret dels pares a triar una escola en funció del seu ideari, que els centres tenen dret a establir i els pares a triar. Així és desprèn de la Constitució i del desenvolupament legislatiu del seu article 27 i de la jurisprudència constitucional que existeix al respecte.

Tercera: d’acord amb el nou Estatut d’Autonomia de Catalunya, aquesta és una competència de la Generalitat i no del govern de l’Estat.

Quarta: quan vam pactar amb el PSOE la darrera llei d’educació, va quedar molt clar, amb acord amb el portaveu llavors del PSOE, Pérez Rubalcaba, que quedava perfectament admès que es poguessin concertar també aquests centres que escolaritzen per separat les noies dels nois.

I cinquena: la ministra Pajín, molt “progresista ella”, hauria de saber que, per exemple, l’assessor del president dels EUA, Barack Obama, creu que aquesta escolarització és positiva per al rendiment escolar. No sé si això es així o no. A casa hem optat per escolaritzar les nostres filles en col·legis mixtos, però ja que la Sra. Pajin és la que va dir que a l’any 2010 és produiria la conjunció astral que el món tindria la sort d’estar governat per dos líders progressistes, Obama als Estats Units  i Zapatero a Europa, hauria de prendre nota del que pensa l’administració Obama al respecte. A Suècia, també des de l’any 1994, amb un govern socialista es va arribar a la mateixa conclusió que l’administració Obama.

Conclusions. Amb aquesta mesura la Ministra Pajin vol introduir-nos en el debat que més li agrada a cert sector del PSOE: dividir la societat en temes que no preocupen la ciutadania, que pateix molt més per la manca de feina o per l’angoixa de la situació econòmica en general. Pretén, posant-se la casaca de “progressista”, introduir un debat independentment que el resultat afecti el progrés i la llibertat de la societat. Ja que del que parlem és de discriminació, valdria més que s’ocupés d’acabar amb la discriminació que comporta el fet que no totes les famílies puguin optar lliurement per dur els seus fills a una escola concertada perquè la manca de gratuïtat discrimina en favor dels que tenen més mitjans econòmics.

I per acabar, crec que el debat que provoca la proposta Pajín posa de relleu la seva incompetència com a ministra. No cal oblidar que el PSOE la va fer ministra, o millor dit el pesident Rodríguez Zapatero, per treure-se-la del damunt com a secretària d’Organització del PSOE perquè ho feia molt malament. És un cas similar al de l’exalcalde Clos que, quan no el volia ningú com a candidat del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, li varen fer puntada de peu cap amunt i el van nomenar mnistre."


Realment, està molt enfadat, per posar aquest final, ell, que és tan equànime!